BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ:
✓ Verilen şeklin alanını tahmin etme
✓ Metrekare ve santimetrekare ile alan tahmini
Bir önceki konuda dikdörtgenin alanını bulmayı öğrendik. Bu konuda ise belirli bir alanı tahmin etmeyi öğreneceğiz. Verilen bir alanın büyüklüğünü tahmin ederken şu yöntemleri kullanabiliriz:
- Alanını bildiğimiz bölgelerle kıyaslayarak tahminde bulunabiliriz.
- Eğer şekil dikdörtgen şeklindeyse kenar uzunluklarını tahmin edip bu uzunlukları çarparak alanını tahmin edebiliriz.
ÖRNEK: Aşağıdaki belirtilen alanları hangi birim ile ifade etmek daha uygundur belirleyelim.
Defterimizin alanı: Bu alan 1m2‘den az yer kapladığı için veya kenar uzunluklarını santimetre birimi ile ölçtüğümüz için alanını ifade ederken santimetrekare (cm2) birimi daha uygun olur.
Sınıfımızın alanı: Bu alan 1m2‘den fazla yer kapladığı için veya kenar uzunlukları 1 metreden uzun olduğu için alanını ifade ederken metrekare (m2) birimi daha uygun olur.
ÖRNEK: Aşağıdaki masanın üzerindeki cep telefonunun alanı 120 cm2 dir. Buna göre kitabın ve bilgisayar klavyesinin alanını bu bilgiden faydalanarak tahmin edelim.
Kitap, üzerine 2 tane cep telefonu sığacak büyüklükte ancak 3. cep telefonu kitaba sığmaz. Yani kitabın alanının 240 cm2 ile 360 cm2 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Kalan boşluğun büyüklüğünü de dikkate alarak kitabın alanını 280 cm2 olarak tahmin edebiliriz.
Bilgisayar klavyesi, üzerine 5 adet cep telefonu sığabilecek büyüklükte. Bundan dolayı klavyenin alanının 600cm2‘den büyük olduğunu söyleyebiliriz. Yandaki ve üstteki boşluğu da dikkate alarak klavyenin alanını 650 cm2 olarak tahmin edebiliriz.
ÖRNEK: Aşağıdaki sınıfta kırmızı ile belirtilen dikdörtgen şeklindeki duvarın alanını tahmin edelim.
Bu alanı tahmin etmek için öncelikle bu duvarın kenar uzunluklarını tahmin edelim. Bunun için öğretmenin boyundan faydalanalım ve öğretmenin boyunun 160-170 cm civarı olduğunu varsayalım.
Buna göre duvarın yüksekliğinin yani dikdörtgenin kısa kenarının 2 metreden fazla olduğunu söyleyebiliriz. İşlemlerde kolaylık sağlaması için 2 metre olarak alalım.
Duvarın genişliği yani dikdörtgenin uzun kenarı kısa kenarının yaklaşık 3 katı uzunluğunda. Bu sebepten dolayı uzun kenarı da 6 metre olarak alabiliriz.
Sonuç olarak dikdörtgenin alanını 2 x 6 = 12 metrekare olarak tahmin edebiliriz.
KONUYU PEKİŞTİRMEK İÇİN:
İLGİLİ KAZANIM TESTİ BAĞLANTISI
KONU KAZANIMLARI
BU KONUYLA İLGİLİ KAZANIMLAR:
✓ Belirlenen bir alanı santimetrekare ve metrekare birimleriyle tahmin eder.
ÖNCEKİ KONU | SONRAKİ KONU |
Dikdörtgenin Alanı | Dikdörtgenler Prizması |