Ankara 2019 yılı nüfus sayımına göre 5.639.076 ülkemizde İstanbul’dan sonra nüfusu en fazla olan ikinci il konumunda. Bir başka değişle ülke nüfusumuzun % 6,78’i Ankara’da yaşıyor.

LGS sınavı ile birlikte ortaöğretim kurumlarına öğrenciler, Merkezi Yerleştirme ve Yerel Yerleştirme olmak üzere iki şekilde yerleştirildi.

Ankara’da durum ne?

Resmi verilere göre Ankara ilinde 2021 yılı itibarıyla 4723 okulda 1.117.487 öğrenci eğitim öğretim görüyor. Bunların hepsi 8. sınıf değil elbette. Ankara’da 2020 yılında LGS sınavına 97 binden fazla aday öğrenci vardı. 2021 yılında açıklanan resmi bir rakam yok ancak 100 bin civarında 8. sınıf öğrencisi olduğunu söylenebilir.

Yerel Yerleştirme mi? Merkezi Yerleştirme mi?

MEB’in resmi verilerine göre 2020 LGS sınavında öğrencilerin %85’ten fazlası sınavsız yerleştirme ile bir ortaöğretim kurumuna yerleşti. Sınavsız olarak bir liseye yerleşen öğrencilerin ilk üç tercihlerinden birine yerleşme oranı ise %91,60 civarında.

Resmi verilere göre 2020 yılında 1.671.337 öğrenci 8. sınıftan mezun oldu. Bu öğrencilerin 1.472.088’i LGS sınavına girdi.  Açıklanan 2020 LGS sınav sonucuna göre bu öğrencilerden 212.485 öğrenci sınavla bir liseye yerleşti. Bir başka değişle 2020 yılında LGS sınavına giren öğrencilerin sadece %14,43’ü sınavla öğrenci alan bir liseye yerleşti.

O halde şöyle diyebiliriz her öğrenci potansiyel olarak sınavsız bir liseye yerleştirmeye aday.

Merkezi Yerleştirme Ne Demek? Kaç Tercih Yapılıyor?

Sınavla öğrenci alan bir liseye öğrencinin yapacağı tercihler doğrultusunda LGS sınav puanı üstünlüğü ile yerleşmesidir. Sınavla öğrenci alan okullardan en fazla on tercih yapılabilir. Merkezi yerleştirmede 8. sınıf okul başarı puanının bir etkisi yok. Aynı okulu tercih eden iki adayın sınav puanı eşit ise işte o zaman OBP puanına bakılıyor. Merkezi sınavla öğrenci alan bir lise düşünüyorsanız deneme sınavındaki doğru ve yanlışlarınızı LGS puan hesaplama sayfalarına girerek sınav puanınızı hesaplayabilirsiniz. Bu puana ve yüzdelik dilime yakın liseleri inceleyebilir ona göre bir çalışma planı oluşturabilirsiniz.

Yerel Yerleştirme Ne Demek? Kaç tercih yapılıyor? Yerel Yerleştirme Öncelikleri Nelerdir?

Yerel Yerleştirme, liselerin türü, liselerin kontenjan sayısı,  öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık hususlar göz önünde bulundurularak yapılan yerleştirme çeşididir. Bu yerleştirme çeşidinde en önemli kriter kayıt alanıdır. Tercih edilecek okul kayıt alanınızda değilse o okula yerleşme ihtimaliniz çok daha düşüktür. Sınavsız yerleştirmede diğer bir kriter ise okul başarı puanıdır.

Aynı kayıt alanı içerisinde bulunan iki öğrenciden okul başarı puanı yüksek olan öğrenci öncelikle yerleşir. 8. sınıf okul başarı puanı hesaplama yaparken 5. sınıf YBP dahil edilmiyor. 6.7. ve 8. sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) dikkate alınarak hesaplanıyor. Yerel yerleştirmede ilk iki kriter iki öğrenci arasında eşit ise 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine bakılıyor. Devamsızlığı en az olan öğrenciye okula yerleştirmede öncelik tanınıyor.

Ankara’nın Sınavsız Öğrenci Alan En Başarılı 5 Anadolu Lisesi Hangileri?

Ankara’da sınavsız öğrenci alan Anadolu liselerinden en başarılı olan 5 tanesini sizler için analiz ettik.

1- Fatih Anadolu Lisesi

Ankara Fatih Anadolu Lisesi

Fatih Anadolu Lisesi Sincan ilçesinde bulunan bir yerel yerleştirme ile öğrenci alan bir lise. 2020 yılında 8. sınıf okul başarı puanı 95.5267 olan öğrencileri aldı. Taban puan olarak oldukça iyi bir sonuç. Okulun pansiyonu yok. Karma eğitim veren bir lise. Okulun yabancı dili İngilizce’dir.

2020 YKS yerleştirmelerinde; 1 tıp, 4 hukuk, 13 mühendislik, 19 öğretmenlik, 4 ingilizce, 2 psikoloji, 1 eczacılık, 1 Veteriner Fakültesi, 5 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, 6 Hemşirelik ,15 diğer bölümlere öğrenci yerleştirme ile dikkatleri üzerine çeken bir okul.

2- Şehit Ömer Halisdemir Anadolu Lisesi

Ankara Şehit Ömer Halisdemir Anadolu Lisesi

Şehit Ömer Halisdemir Anadolu Lisesi, Etimesgut ilçesinde karma eğitim veren bir Anadolu lisesidir. Okulun Kız/Erkek pansiyonu bulunuyor. 2020 yılında 8. sınıf okul başarı puanı 95.0199 ve üzeri olan öğrencileri aldı. Yabancı dili ingilizcedir. Okulun eski ismi Elvankent Bilgi Lisesi’ydi. 2020 YKS yerleştirmelerinde; 13 mühendislik, 4 tıp, 7 sağlık bilimleri, hukuk bölümüne 3 öğrenci yerleştirdi. İlk 1000’e 1 öğrenci, ilk 20000’e 8 öğrenci, eşit ağırlık puan türünde ilk 50.000′ 22 öğrenci, yerleştiren bir okul.

3- Abdullah Mürşide Özünenek Anadolu Lisesi

Ankara Abdullah Mürşide Özünenek Anadolu Lisesi

Abdullah Mürşide Özünenek Anadolu Lisesi, Keçiören ilçesinde bulunan bir Anadolu lisesidir. Karma eğitim veren bu okulun pansiyonu yok. İngilizce yabancı dil eğitimi vermektedir. 2020 yerel yerleştirmede 8. sınıf okul başarı puanı 94.6581 ve üzeri olan öğrencileri aldı.

2020 YKS yerleştirmelerinde; 4 hukuk, 3 bilgisayar mühendisliği, 5 hemşire, 3 çocuk gelişimi, 3 psikoloji, 2 rehberlik, 2 sınıf öğretmeni ve işletme bölümüne 2 öğrenci yerleştirdi.

4- Mustafa Azmi Doğan Anadolu Lisesi

Ankara Mustafa Azmi Doğan Anadolu Lisesi

Mustafa Azmi Doğan Anadolu Lisesi Ankara ili Yenimahalle ilçesinde bulunan bir Anadolu lisesidir. Okulun kontenjan türü kız erkek olup pansiyonu bulunmamaktadır. Yabancı dil olarak İngilizce eğitim vermektedir. 2020 yerel yerleştirmede bu okul 8. sınıf okul başarı puanı 94.2562 ve üzeri olan öğrencileri aldı.

2020 YKS yerleştirmelerinde; Tıp Fakültesi1 öğrenci, Sağlık Bilimleri Fakültesi 3 öğrenci, Diş Hekimliği Fakültesi 3 öğrenci, Mühendislik Fakültesine 11 öğrenci, Hukuk Fakültesi 3 öğrenci yerleştirdi.

5- Pursaklar Ayyıldız Anadolu Lisesi

Ankara Pursaklar Ayyıldız Anadolu Lisesi

Ankara ili Pursaklar ilçesinde yer alan Pursaklar Ayyıldız Anadolu Lisesi yerel yerleştirme ile öğrenci alan başarılı liselerimizden biridir. Okulun kontenjan türü kız erkek olup, pansiyonu yoktur. Yabancı dil eğiti ise İngilizce olarak vermektedir. 2020 yerel yerleştirmede bu okul 8. sınıf okul başarı puanı 94.0584 ve üzeri olan öğrencileri aldı.

2020 YKS yerleştirmelerinde; Tıp Fakültesine 9 öğrenci, Diş Hekimliği bölümüne 3 öğrenci, Eczacılık Fakültesi 2 öğrenci, Psikoloji  bölümüne 5 öğrenci, Hukuk fakültesine 7 öğrenci, Öğretmenlik bölümüne 9 öğrenci, Hemşirelik bölümüne 12 öğrenci, Mühendislik fakültelerine 16 öğrenci, Mimarlık fakültesine 2 öğrenci yerleştirdi.